GHIDSOFT.RO

Robotica ,Electronica & Programare | Tutoriale Video & Audio

Aboneaza-te Pentru Actualizari Gratuite!

Aboneaza-te !

Cum poti sa vezi ce windows folosesti pe calculator sau laptop ?


Cum poti sa vezi ce windows folosesti pe calculator sau laptop

Auzi tot timpul expresia de sistem de operare sau windows si nu stii ce este si la ce se refera . Multi dintre voi ,cei care cititi acest articol ati fost intrebati ce sistem de operare sau ce windows folositi la calculator sau laptop si nu ati stiut ce raspuns sa dati ,atunci bine ati venit pe blogul meu .In acest articol am sa va vorbesc despre ce este acela un sistem de operare sau ce este acela un windows si despre cum puteti sa aflati ce windows folositi pe calculator sau laptop. 

Ce este un sistem de operare ?

Pentru inceput haide-ti sa intelegem conceptul de sistem de operare sau windows asa cum se foloseste mai des . Un sistem de operare, prescurtat SO (engleză Operating system, prescurtat OS), reprezintă un produs de tip software care este parte componentă a unui sistem, echipament sau aparat computerizat, și care se ocupă de gestionarea și coordonarea activităților acestuia. Sistemul computerizat poate fi un computer, o stație de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un netbook, un smartphone, un aparat de navigație rutieră, un e-book reader sau unele aparate de uz casnic, precum și playerele multimedia . Sistemul de operare joacă și rolul de gazdă pentru aplicațiile care rulează pe echipamentul (hardwareul) respectiv. 

Cele mai cunoscute sisteme de operare de care sunt sigur ca ati auzit sunt : Android , IOS , Windows Phone , BlackBerry OS , windows XP, windows 7 ,windows 8 ,windows 10  , Linux si alte versiuni mai vechi . 

Sistemele de operare la un calculator sau laptop se clasifica in doua mari categori : Windows si Linux. La randul lor ,calculatoarele ce folosesc sistem de operare windows pot folosi anumite versiuni windows printre care cele mai utilizate la vremea actuala sunt : windows 7 ,windows 8, windows 10 ,windows vista si windows xp. Linux este o familie de sisteme de operare de tip Unix care folosesc Nucleul Linux (în engleză kernel). Linux poate fi instalat pe o varietate largă de hardware, începând cu telefoane mobile, tablete, console video, continuând cu calculatoare personale până la supercomputere. Linux este cunoscut în principal pentru utilizarea sa ca server. În ultimii ani, Linux a început să devină tot mai popular atât datorită unor distribuții precum Ubuntu, openSUSE, Fedora, precum și datorită apariției netbook-urilor și a noii generații de telefoane inteligente care rulează o versiune embedded de Linux.Uneori termenul de Linux mai este întâlnit sub numele de GNU/Linux și este cel mai cunoscut exemplu de colaborare și dezvoltare Software liber sub licență GPL.

Cum aflu ce sistem de operare foloses pe calculator/laptop ?


Pentru a afla ce sistem de operare utilizati la calculator urmati cativa pasii simpli pe care ii voi prezenta mai jos.

1. Click pe Butonul Start si cautati in casuta de cautare : Computer.
2. Click dreapta pe rezultat -Computer si dati click pe proprietati .
3. In fereastra care s-a deschis veti avea informatii despre ce sistem de operare folositi ,capacitatea de memorie RAM, tipul de procesor , pe cati biti ruleaza sistemul de operare ( pe  32 biti sau 64 biti),numele calculatorului si serviciul de pachete pe care il utilizeaza windows-ul.

Explicatie prin Imagini

 Pasul 1 : Cautare "meniului " - Computer


Pasul 2 : Click dreapta pe Proprietati 


Pasul 3: Afisarea informatiilor despre sistemul de operare.


In speranta ca acest tutorial va fost de ajutor vreau sa va rog sa sustineti acest site printr-un like pe pagina oficiala -GhidSoft.TK -aici :https://www.facebook.com/GhidIT.Romania/ si sa va abonati si la canalul meu de Youtube ,unde postez tutoriale video legate de domeniul IT aici :https://www.youtube.com/c/AdrianBlogs. Va multumesc mult ca m-ati urmarit vi va astemp si data viitoare cu noi articole din domeniul IT.

Distribuie:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu