Evolutia Procesoarelor Intel - Despre Procesor
Procesorul sau Unitatea Centrala de Prelucrare ( CPU ) este cea mai importanta componenta hardware a unui calculator .Considerat creierul calculatorului ,deoarece acesta executa toate calculele ,comenzile si anumite operatii si care face legatura cu celelate componente hardware cu ajutorul unor software speciale denumite drivere , procesorul se prezintă sub forma unui circuit electronic integrat IC cunoscut și sub numele de cip electronic... Procesorul asigură procesarea instrucțiunilor și datelor, atât a celora din sistemul de operare al sistemului, cât și a celora din aplicația utilizatorului, și anume le interpretează, prelucrează și controlează, execută sau supervizează transferurile de informații și controlează activitatea generală a celorlalte componente care alcătuiesc un sistem de calcul.Procesorul se ataseaza pe placa de baza introducandu-l in socket.In prezent majoritatea socket-urilor si procesoarelor au la baza arhitectura PGA si LGA.Exista mai multi producatori de procesoare ,dar cei mai cunoscuti sunt Intel si AMD.
* Care este diferenta intre arhitectura PGA si LGA ?
Diferenta dintre cele doua arhitecturi consta in modul de proiectare si anume: In arhitectura PGA pinii prin care se conecteaza procesorul in socket sunt atasati pe procesor , in schimb la arhitectura LGA pinii prin care se conecteaza procesorul in socket sunt atasati in socket..
* Ce face un procesor?
Un procesor executa un program. Programul reprezinta o secventa de instructiune stocate in prealabil.Cand procesorul executa o parte din program, instructiunile si datele ramase sunt stocate in apropiere in memoria cache.Memoria cache este o memorie speciala care retine datele folosite recent de procesor si evita intoarcerea datelor inapoi la memoria principala.
Memoria principala este mai lenta ca memoria cache si astfel datele sunt procesate mai rapid.
Exista două mari arhitecturi ale microprocesoarelor care sunt legate de seturile de instructiuni:
- Calculator cu set redus de instrucțiuni (RISC) - Arhitecturile folosesc un set relativ redus de instrucțiuni. Cipurile RISC sunt proiectate pentru a executa aceste instrucţiuni foarte rapid.
- Calculatoare cu set complex de instrucțiuni - Arhitecturile folosesc un set larg de instrucțiuni, rezultând un număr redus de pași pe operație.
* Performante:
Viteza unui procesor este masurata in cicluri pe secunda.
Exemplu: milioane de cicluri pe secunda (MHz) sau miliarde de cicluri pe secunda (GHz).
Pe un cip se pot incorpora mai multe unitati de prelucrare. Un cip care are mai multe unitati de prelucrare incorporate are capacitatea de a procesa mai multe instructiuni in acelasi timp.
Poate ati auzit de termenul de supratactare (Overclocking).
Supratactarea se refera la marirea vitezei procesorului decat cea mentionata in specificatiile originale.
Prin supratactare, caldura procesorului va creste semnificativ si va trebui sa incorporam o metoda de racire mai buna.
Supratactarea nu este o metoda sigura deoarece poate defecta procesorul.
* Tipuri de procesoare:
Single Core - Procesor cu un singur nucleu
Dual Core - Procesor cu doua nuclee
Triple Core - Procesor cu trei nuclee
Quad Core - Procesoare cu patru nuclee
Octa Core - Procesoare cu opt nuclee
Tipuri de Socket(slot):
LGA (Land Grid Array)
PGA (Pin Grid Array)
Evolutia Procesoarelor Intel
Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre procesoare va rog sa imi scrieti in comentarii si am sa scriu un articol mai complex cu vedere la procesoare. Dupa cu scrie si in titlul ,in articolului de azi am sa va prezint o lista cu evolutia procesoarelor intel si cum s-au dezvoltat aceste procesoare.
Primul microprocesor cu un singur chip, 4004, a fost introdus pe 15 noiembrie 1971. Aceasta era un procesor de 4 biti, cu un numar de 2300 de tranzistoare si o frecventa de 740 kHz. Dupa aceste serii urmau procesoarele cu 8 biti. Merita mentionat faptul ca primul IBM PC a avut incorporat un procesor Intel 8080. Aceasta a aparut in anul 1974, avand o frecventa de 2 MHz si numarul de tranzistoare ajunsese deja la 6000. Aceste serii de procesoare au pus bazele in industrie, ele devenind piatra din capul unghiului pentru constructiile procesoarelor viitoare.Desigur, urmatorul pas logic sunt procesoarele cu 16 biti, introduse la sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80, semnificativ mai bune fata de predecesoarele lor. De mentionat sunt procesoarele 8086, 8088, 80186, 80188 respectiv 80282, care dispunea de 134000 tranzistoare in 1982.
Primul procesor de 32 de biti a aparut la sfarsitul anilor 80. Au fost mai multe tipuri de procesoare de 32 de biti folosite in calculatoarele “pre-pentium”. Ne mai amintim de vechile desktopuri 386, 486 etc.
Evolutia Procesoarelor :
- 1The 4-bit processors
- 2The 8-bit processors
- 3Microcontrollers
- 4The bit-slice processor
- 5The 16-bit processors: MCS-86 family
- 632-bit processors: the non-x86 microprocessors
- 732-bit processors: the 80386 range
- 832-bit processors: the 80486 range
- 932-bit processors: P5 microarchitecture
- 1032-bit processors: P6/Pentium M microarchitecture
- 1132-bit processors: NetBurst microarchitecture
- 1264-bit processors: IA-64
- 1364-bit processors: Intel 64 – NetBurst microarchitecture
- 1464-bit processors: Intel 64 – Core microarchitecture
- 1564-bit processors: Intel 64 – Nehalem microarchitecture
- 1664-bit processors: Intel 64 – Sandy Bridge / Ivy Bridge microarchitecture
- 1764-bit processors: Intel 64 – Haswell microarchitecture
- 1864-bit processors: Intel 64 – Broadwell microarchitecture
- 1964-bit processors: Intel 64 – Skylake microarchitecture
Distribuie:
foarte bun! felicitari.
RăspundețiȘtergere