GHIDSOFT.RO

Robotica ,Electronica & Programare | Tutoriale Video & Audio

Aboneaza-te Pentru Actualizari Gratuite!

Aboneaza-te !

Despre Windows Registry -Cum sa intri si sa editezi in Windows Registry

Despre Windows Registry -Cum sa intri in Windows Registry

Registry este o baza de date utilizata de microsoft windows pentru a stoca informatii de configurare despre software-ul instalat pe un calculator. Când instalați un program, acesta va scrie, de obicei, unele date de registru al computerului.În cazul în care doriți să modificați manual registry pentru un motiv oarecare, puteți utiliza programul "regedit.exe", care vine cu sistemul de operare Windows. Mai multe despre sistemul de operare windows gasiti la link acesta : http://www.ghidsoft.blogspot.ro/2017/04/cum-poti-sa-vezi-ce-windows-folosesti.html  . Cu toate acestea, nu ar trebui să modificați registry, dacă nu știi ce faci, deoarece ar putea dezactiva computerul. 

Atenție: Înainte de a edita sau a schimba ceva în Registrul Microsoft Windows, este recomandat să efectuați o copie de rezervă a Registrului. De asemenea, vă recomand ca inainte sa incepeti sa faceti modificarii în Registru să va familiarizati cu toate elementele de bază ale Windows Registry.


Windows Registry -este format din 6 parti :

  • HKEY_USER-contine informatii de utilizator pentru fiecare user al systemului. Descrie tipul de fișier, extensia de fișier și informațiile OLE.
  • HKEY_CURRENT_USER-contine informati cu toate preferintele utilizatorului curent.Conține setarile utilizatorul care este conectat în prezent la Windows și setările acestora.
  • HKEY_CURRENT_CONFIGURATION-contine informatii cu privire la setarile magazinelor pentru afisaj si imprimare.
  • HKEY_CLASSES_ROOT-include asocieri de fisiere si OLE information
  • HKEY_LOCAL_MACHINE-are setari pentru functia hardware,systemul de operare si  pentru aplicatiile instalate. Conține informații specifice calculatorului despre hardware-ul instalat, setările de software și alte informații. Această informație este utilizată pentru toți utilizatorii care se conectează la acest computer și este unul dintre domeniile cele mai frecventate din Registru
  • HKEY_DYN_DATA-include date de performanta. Folosit numai în Windows 95, 98 și NT, această cheie conține informații despre starea dinamică și informații Plug-and-Play. Aceste informații se pot modifica pe măsură ce dispozitivele sunt adăugate sau eliminate de pe computer. Informațiile pentru fiecare dispozitiv includ cheia hardware și starea curentă a dispozitivului, inclusiv problemele.

Pentru a deschide Registrul Windows, urmați pașii de mai jos


1. Faceți clic pe butonul de Start.
2. În meniul Start, fie în caseta Run sau în caseta Search, tastați regedit și apăsați Enter. În Windows 8, puteți tasta regedit în ecranul de pornire și selectați opțiunea regedit din rezultatele căutării. Pentru a deschide caseta Run puteti tine apasat in acelasi timp tastele :Windows +R.  În Windows 10 , tastați regedit în caseta Căutare din bara de activități și apăsați Enter.
3. Dacă vi se solicită controlul contului de utilizator, faceți clic pe Da pentru a deschide Editorul de registry.
4. Fereastra Editor Registry Windows ar trebui să se deschidă și să arate asemănător cu exemplul prezentat mai jos.



Sfat: Dacă ați restricționat accesul la computerul Windows pe care v-ați conectat, este posibil să nu puteți accesa Registrul Windows.

Cum să navigați în Windows Registry ?

Când majoritatea utilizatorilor trebuie să-și editeze registrul, li se dă locația sau calea unde se află valoarea Registry și ce se schimbă. Mai jos este o cale de exemplu pentru o subcheie de Registry accesată în mod obișnuit. Pentru a parcurge această locație, porniți mai întâi deschizând cheia HKEY_LOCAL_MACHINE (folder). Odată ce ați găsit această cheie, ar trebui să vedeți dosarul SOFTWARE, apoi folderul Microsoft, folderul Windows, dosarul CurrentVersion și, în final, folderul Executare.



Sfat: Fiecare coloană inversă ("\") într-o cale de registru reprezintă un alt dosar din Registry, cu numele acelui dosar urmând întoarcerea înapoi.

După ce navigați la calea de registry de mai sus, veți vedea o fereastră similară exemplului de mai jos. În acest exemplu, puteți vedea patru chei de valoare diferite pentru șir, care în acest caz indică fiecare dintre programele pe care Windows le execută de fiecare dată când computerul este pornit sau repornit.



Cum sa modifici valoarea unui registru ?

Pentru a edita o valoare a Registrului, faceți dublu clic pe numele valorii pe care doriți să o editați. De exemplu, dacă am face dublu clic pe valoarea "IntelliPoint" din exemplul de mai sus, ar apărea o nouă fereastră care ne-ar permite să modificăm valoarea datelor. În acest caz, am putea schimba calea fișierului unde este localizat fișierul "ipoint.exe" pentru driverul IntelliPoint.

Cum sa stergi o valoare in windows registry ?

Pentru a șterge o valoare a registrului, evidențiați/selectati orice nume de registry și apoi apăsați tasta de ștergere de pe tastatură( Del ). De exemplu, dacă nu vrem ca programul IntelliPoint să se încarce de fiecare dată când Windows pornește, putem evidenția IntelliPoint și apoi apăsăm tasta de ștergere.

Valori Windows Registry: Mai jos sunt diferitele valori pe care le veți întâlni în Registrul Windows și o scurtă descriere a tipului de date pe care fiecare valoare le poate conține.



In speranta ca acest tutorial va fost de ajutor vreau sa va rog sa sustineti acest site printr-un like pe pagina oficiala -GhidSoft.TK -aici :https://www.facebook.com/GhidIT.Romania/ si sa va abonati si la canalul meu de Youtube ,unde postez tutoriale video legate de domeniul IT aici :https://www.youtube.com/c/AdrianBlogs. Va multumesc mult ca m-ati urmarit si va astept si data viitoare cu noi articole din domeniul IT.

Distribuie:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu