GHIDSOFT.RO

Robotica ,Electronica & Programare | Tutoriale Video & Audio

Aboneaza-te Pentru Actualizari Gratuite!

Aboneaza-te !

Cum folosești instrumentul Resource Monitor (Monitor resurse) în Windows

Toată lumea știe că, la un anumit moment, PC-ul tău cu Windows va încetini ori va merge foarte prost. Poate că, la un moment dat, un program nu va mai funcționa cum trebuie. Nu ar fi frumos să ai posibilitatea de a afla ce a mers prost și de ce? Poate că este vorba de procesor, de utilizarea memoriei, poate un program cu bug-uri, sau altceva? Evident că ar fi bine să știi toate aceste lucruri și nu numai. De aceea există instrumentul “Resource Monitor” (“Monitor resurse”) din Windows. Acest tutorial îți va arăta tot ce trebuie să știi despre acest utilitar și modul său de folosire:
IMPORTANT: Știm că este ceva normal ca mulți oameni să înceapă să se joace cu programe noi fără a citi mai întâi instrucțiunile lor. În majoritatea cazurilor, asta nu este o problemă. În cazul utilitarului Monitor resurse însă, poți să declanșezi tot felul de probleme dacă experimentezi fără a ști ce faci. De aceea, vom face niște atenționări destul de importante în acest articol. Te rugăm să le iei în considerare.
NOTĂ: Acest ghid funcționează în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. De asemenea, trebuie menționat faptul că instrumentul Monitor resurse nu este disponibil în limba română. Ca urmare, în acest articol, vom folosi multe capturi de ecran și denumiri în limba engleză, împreună cu traducerile lor adaptate de noi.

Cum pornești instrumentul “Monitor resurse” în Windows 7

Sincer nu credem că am întâlnit vreun alt program din Windows care să ofere atât de multe opțiuni pentru a îl porni. Evident, Microsoft a intenționat ca Monitor resurse să fie folosit. S-ar putea chiar să existe și mai multe metode de a îl lansa decât cele pe care le-am găsit noi, așa că dacă vei descoperi că tu știi altele, ne-ar plăcea să ni le spui și nouă. Uite ce metode am găsit noi:
Scrie ”resource monitor” în caseta de căutare din Meniul Start, după care dă clic pe rezultatul Resource monitor.  O altă metodă de a deschide Monitor resurse este să scrii resmon în caseta de căutare din Meniul Start, după care să apeși pe Enter.
Resource Monitor, Windows
Sau, poți să deschizi Meniul Start și să mergi la ”Toate programele -> Accesorii -> Instrumente de sistem -> Resource monitor”.
Resource Monitor, Windows
Dacă preferi să folosești tastatura, apasă pe Ctrl-Shift-Esc sau pe Ctrl-Shift-Del. Această acțiune va deschide Managerul de activități. În el, mergi la fila Performanță și apasă pe butonul Monitorizare resurse.
Resource Monitor, Windows
Indiferent de metoda pe care o alegi, acum vei vedea ecranul de pornire al instrumentului Monitor resurse, afișând o serie de liste și grafice în continuă schimbare, care îți oferă o imagine în interiorul a ceea ce se întâmplă în spatele scenei pe calculatorul tău.
Resource Monitor, Windows

Cum pornești instrumentul “Monitor resurse” în Windows 8.1

Din păcate, nu este ușor să găsești Monitor resurse în Windows 8.1. Dacă vei căuta pe ecranul Start după resurse sau după monitor resurse, nu vei primi drept rezultat al căutării vreo scurtătură către acest instrument. Dar, tot îl poți deschide. Dacă vrei să folosești căutarea, caută-i numele fișierului său executabil: resmon.exe și apoi apasă pe singurul rezultat afișat.
Resource Monitor, Windows
Alternativ, poți mai întâi să deschizi noul Manager de activități. Dacă nu știi cum, acest tutorial te va ajuta: 10 metode de a deschide Managerul de activități în Windows 10 și în Windows 8.1.
Apoi, mergi la fila Performanță. În partea de jos a acestei file, vei găsi o scurtătură numită ”Deschidere Monitor resurse”. Apasă pe ea.
Resource Monitor, Windows
În Windows 8.1, fereastra Monitor resurse va arăta astfel:
Resource Monitor, Windows

Cum pornești instrumentul “Monitor resurse” în Windows 10

Cea mai rapidă metodă de a lansa instrumentul Monitor resurse în Windows 10 este să folosești căutarea. Scrie cuvântul resource în câmpul de căutare de pe bara de activități, după care apasă pe scurtătura Resource Monitor.
Resource Monitor, Windows
Dacă preferi, poți să apelezi și la fereastra Executare pentru a deschide instrumentul Monitor resurseDeschide fereastra Executare apăsând simultan pe tastele Windows + R, scrie comanda resmon în câmpul de căutare și apoi apasă pe Enter sau pe OK.
Resource Monitor, Windows
O altă metodă de a deschide instrumentul Resource Monitor presupune folosirea Managerului de activitățiDeschide-l rapid apăsând simultan pe tastele Ctrl + Shift + Esc. Apoi, în vizualizarea sa detaliată, selectează fila Performanță și apasă pe scurtătura Monitorizare resurse din partea de jos a ferestrei.
Resource Monitor, Windows
Fereastra Resource Monitor din Windows 10 va arăta astfel:
Resource Monitor, Windows
NOTĂ: Deoarece instrumentul Monitor resurse arată și funcționează la fel în toate versiunile moderne de Windows, de aici încolo vom folosi capturi de ecran realizate numai în Windows 10.

OK, am deschis fereastra Resource Monitor (Monitor resurse). Acum ce fac?

Implicit, fereastra Overview (Privire de ansamblu) îți arată activitatea procesorului. Poți vedea că există și niște file pentru Memory (Memorie), Disk (Disc) și Network (Rețea). În secțiunea de jos din stânga ferestrei, vei găsi și niște ferestre interne, închise, pentru Disk (Disc), Network (Rețea) și Memory (Memorie) (nu avem nicio idee de ce aici sunt afișate în altă ordine). Dacă apeși pe săgeata din dreapta barei de titlu, vei deschide fiecare din aceste liste.
Resource Monitor, Windows
S-ar putea să vrei să extinzi fereastra Resource Monitor (Monitor resurse) pe tot ecranul astfel încât să poți vedea mai multe informații. Poți, de asemenea, să tragi de bordura de jos a fiecărei ferestre din instrument pentru afișa mai multe sau mai puține informații.
Resource Monitor, Windows
Fiecare fereastră afișează o listă de programe care folosesc resurse în prezent, iar graficele din dreapta îți oferă o reprezentare vizuală a totalurilor. Poți să modifici dimensiunea graficelor apăsând pe butonul Views (Vizualizări). Modul implicit de afișare este Large (Mare).
Resource Monitor, Windows
Urmărește cum se modifică listele și graficele și vei vedea ce programe consumă resurse. Nouă ni s-a părut în special interesant faptul că opera.exe (adică executabilul browser-ului Opera) apare de mai multe ori în listă (fiecare filă are propriul său executabil). Totuși, nu este ușor să corelezi o creștere dintr-un grafic cu timpul exact când a fost consumată o resursă de către un anumit executabil.

Cum monitorizezi utilizarea procesorului cu instrumentul “Monitor resurse”

Hai să începem prin a explora fereastra CPU, cea afișată implicit. Va fi mai ușor să vezi ce se întâmplă dacă maximizezi fereastra pe tot ecranul (apasă pe iconița dală din colțul dreapta sus). Apasă pe fila CPU și vei vedea că se extinde fereastra Processes (Procese). Sub ea, sunt afișate ferestrele închise Services (Servicii), Associated Handles (Indicatori asociați) și Associated Modules (Module asociate).
Resource Monitor, Windows
Nu vom discuta în detaliu despre Associated Handles (Indicatori asociați) sau despre Associated Modules (Modulke asociate). Ele sunt populate cu date doar după ce selectezi un proces sau un serviciu în execuție.
Resource Monitor, Windows
Pentru aceia ce vor să știe ce sunt modulele și indicatorii: modulele sunt fișiere sau programe ajutătoare, precum fișiere DLL care sunt folosite de către procesul selectat, iar indicatorii se referă la elemente de sistem precum fișiere, chei de regiștri, evenimente sau foldere folosite de către procesul selectat.
În partea dreaptă a ferestrei, vei vedea derulându-se modul de utilizare al procesorului, în timp real. Dacă ai un procesor cu mai multe nuclee, primele două grafice îți vor arăta datele medii pentru toate nucleele, iar următoarele vor afișa informații individuale pentru fiecare nucleu.
Resource Monitor, Windows
Hai să ne uităm la fereastra Processes (Procese). În stânga, vei vedea o listă cu toate procesele, PID (identificatorul de proces), numele procesului (care te ajută să îl identifici), starea sa (în executare sau altfel), firele sale de execuție (un element care nu ar trebui să aibă o importanță prea mare pentru utilizatorul normal), CPU (utilizarea procesorului la un anumit moment) și media CPU (utilizarea medie a procesorului, în timp). Dacă nu poți să citești antetele coloanelor sau conținutul lor, trage de linia de demarcare din bara de titlu a fiecăruia și mută-l spre dreapta până când este vizibil tot ce este scris. Dacă ții cursorul deasupra unui antet de coloană, va fi afișată și o descriere a acelei coloane. Dacă ai procese care nu răspund, numele lor va fi afișat în roșu.
Resource Monitor, Windows
Ce poți face cu această listă? La fel ca multe programe din Windows, Resource Monitor îți dă voie să sortezi conținutul coloanelor în ordine ascendentă sau descendentă. Apasă pe lista Average CPU (Medie utilizare procesor) pentru a sorta lista după procesele care consumă cele mai multe resurse. Sunt șanse mari să nu vezi nicio problemă aici deoarece majoritatea programelor din Windows sunt optimizate bine. Dar dacă vezi că PC-ul tău devine lent dintr-o dată, nu strică să arunci o privire la această coloană. Dacă ceva consumă multe resurse de procesor, poate ar fi bine să oprești și să repornești acel proces sau serviciu. Dacă nu ești sigur despre ce este vorba, dă clic dreapta (sau apasă lung) pe numele acelui proces și apoi apasă pe opțiunea Search online (Căutare online) din meniu. Această acțiune va lansa browser-ul tău web și va face o căutare automată cu motorul de căutare implicit după numele acelui proces, care de foarte multe ori este ceva foarte criptic.
Resource Monitor, Windows
Dacă un anumit proces este afișat în roșu și starea sa este ”Not responding” (la fel ca în Guvernul României :)), poți să îl oprești dând clic dreapta pe numele său și apoi apăsând pe ”End Process” (Închidere proces).
Resource Monitor, Windows
ATENȚIE: Nu folosi ”End process” (Închidere proces) decât dacă ești absolut sigur că știi ce faci. Windows te va întreba dacă ești sigur că vrei să închisi acel proces înainte de a o face cu adevărat, dar acest lucru nu te va proteja dacă tu vei spune da la ceva ce doar crezi că se întâmplă. Unele procese sunt interconectate și închiderea unuia poate avea consecințe dezastruoase asupra celorlalte. De asemenea, cu siguranță nu vrei să închizi procesul SYSTEM sau svchost.exe sau orice alt proces din Windows care este critic pentru funcționarea sistemului de operare. Atunci când închizi procese, ai grijă să știi ce sunt și ce fac.
Secțiunea Services (Servicii) este similară cu fereastra Processes (Procese). Încearcă să o extinzi fără a închide fereastra Processes (Procese) și uită-te puțin la ele. Vei vedea o listă de nume diferite față de cele din Processes (Procese), care se vor schimba pe măsură ce trece timpul. Diferența este că acestea sunt servicii interne ale Windows-ului.
Resource Monitor, Windows
Dacă selectezi unul sau mai multe procese aflate în execuție, fereastra Servicii îți va afișa doar serviciile asociate cu acele procese. Această informație poate fi utilă în anumite cazuri.
Dacă dai clic dreapta (apeși lung) pe numele unui serviciu, vei vedea că ai opțiunea de a îl opri, de a îl reporni (în cazul în care nu mai funcționează corect dar ai nevoie de el) sau de a căuta mai multe informații despre el, pe internet.
Resource Monitor, Windows

Află cum este folosită memorie de către Windows

Mai departe, apasă pe fila Memory (Memorie). În partea de sus, vei vedea o listă cu programele și procesele care consumă spațiu de memorie, iar în partea de jos, un grafic bară îți va arăta unde și cum este folosită memoria disponibilă. Coloanele sunt denumite Hard Faults/sec (Erori hard/sec), Commit (Alocat), Working Set (Utilizat), Shareable (Partajabil) și Private (Privat), fiecare dintre ele fiind urmată de (KB) - adică spațiul de memorie, exprimat în kilo-octeți.
Resource Monitor, Windows
Probabil nu vei vedea decât zerouri în coloana Hard Faults/sec (Erori hard/sec). Termenul ”hard faults” (”erori hard”) este înșelător - nu înseamnă că există erori în memorie, ci îți spune doar că Windows a rămas fără spațiu în RAM și a trebuit să apeleze la memoria virtuală (spațiu alocat pe hard disk de Windows, pentru a fi utilizat atunci când se umple memoria fizică). Dacă vezi multe ”hard faults” (erori hard), este un indiciu că ar fi bine să cumperi memorie RAM pentru calculatorul tău.
Coloana Commit (Alocat) îți arată cât de mult spațiu din memorie este alocat de Windows pentru fiecare program, implicit. Acel program poate sau nu să folosească tot acel spațiu. În cazul în care coloanele nu sunt deja sortate, apasă pe aceasta pentru a vedea ce folosește mai multă memorie. Coloana Working Set (Utilizat) arată câtă memorie folosește în mod real fiecare program în acel moment.
Coloana Shareable (Partajabil) îți arată cât de multă memorie alocată fiecărui program poate fi de fapt partajată și de alte programe, iar coloana Private (Privat) îți arată cât de multă memorie alocată fiecărui program poate fi folosită exclusiv de către el. Dacă un anumit program apare ca folosind prea multă memorie, poți alege să îl închizi.
Graficul de tip bară pentru memorie este de la sine înțeles și la fel sunt și graficele din partea dreaptă a ferestrei Resource Monitor (Monitor resurse).

Ce consumă disc? Monitorizează activitatea discurilor

Secțiunea Disk (Disc), așa cum probabil știi, îți arată ce folosește resursele hard-disk-ului. Aceste informații pot fi foarte utile dacă ledul hard-disk-ului tău stă aprins tot timpul și nu știi de ce. Aici vei găsi trei ferestre denumite Processes with Disk Activity (Procese cu activitate pe disc), Disk Activity (Activitate disc) și Storage (Stocare). Extinde-le pe toate și aruncă o privire. Vei vrea probabil să extinzi și coloana cu antetele astfel încât să vezi ce scrie pe ele. În coloana de antete, "B/sec" înseamnă ”baiți pe secundă”.
Resource Monitor, Windows


Nu prea ai ce să faci cu informațiile din această secțiune. S-ar putea să rămâi surprins de cât de multă activitate pe disc au programele tale, dar pentru că majoritatea programelor din Windows se comportă bine, ar fi destul de neobișnuit să vezi că ceva nu este cum trebuie și îți face hard-disk-ul să meargă non-stop, cu excepția programelor de descărcare de fișiere. La fel ca alte secțiuni din Resource Monitor (Monitor resurse), poți să dai clic dreapta (sau să apeși lung) pe orice denumire care nu știi ce înseamnă, după care să apeși pe Search online (Căutare online) pentru a găsi o explicație. De asemenea, poți să închizi acele procese folosind același meniu clic dreapta, deși nu este ceva recomandat dacă nu știi ce faci. În secțiunea Disk Activity (Activitate disc), dacă dai clic dreapta pe denumiri nu se va întâmpla nimic, așa că dacă ești curios despre informațiile de aici, va trebui să le cauți manual pe internet.


Resource Monitor, Windows
Primele câteva informații sunt de la sine înțelese. ”Disk Queue Length” (Lungime coadă de așteptare disc) este un indiciu pentru cât de multe cereri de pentru spațiu de disc se află în așteptare. Cu excepția cazului în care faci ceva deosebit sau ai vreun software care îți face probleme serioase, datele din această coloană vor fi în general zerouri. Adică exact cum ar trebui să fie.

Ce folosește rețeaua și internetul

Ultima filă este Network (Rețea). Atunci când o deschizi, vei vedea secțiuni pentru Processes with Network Activity (Procese cu activitate de rețea), Network Activity (Activitate de rețea), TCP Connections (Conexiuni TCP) și Listening Ports (Porturi ascultate). Prima secțiune este singura cu care poți face ceva; celelalte sunt doar informative și atât. TCP Connections (Conexiuni TCP) și Listening Ports (Porturi ascultate) conțin informații ce pot fi utile utilizatorilor avansați, cu cunoștințe avansate de rețelistică, așa că nu vom vorbi prea mult despre ele.
Resource Monitor, Windows
Aruncă o privire peste secțiunea Processes with Network Activity (Procese cu activitate de rețea). Aici vei găsi o listă de programe care rulează, ce sunt conectate la rețea și la internet. Probabil nu vei găsi nimic surprinzător aici, având în vedere că probabil va fi o listă cu browsere web, aplicații de mesageri instantanee, procese de conectare la rețea și programe precum Dropbox, care se conectează la spații de stocare online. Dacă denumirile sunt prea criptice, poți folosi din nou opțiunea de ”Search online” (Căutare online) din meniul clic dreapta, pentru a vedea ce înseamnă.
Un lucru foarte util pe care îl poți face în această filă este să selectezi doar un proces sau un grup de procese care te interesează, datele din secțiunile ifnerioare fiind automat filtrate, astfel încât să vezi Network Activity (Activitate de rețea), TCP Connections (Conexiuni TCP) și Listening Ports (Porturi ascultate) doar pentru ce ai selectat.
Resource Monitor, Windows
Graficele din partea dreaptă a ferestrei sunt de la sine înțelese, ele oferindu-ți o imagine a activității din rețea, a conexiunilor TCP și a activității fiecărei conexiuni la rețele locale.

Concluzie

Instrumentul Resource Monitor (Monitor resurse) reprezintă o metodă excelentă de a deschide o fereastră în Windows, ca să spunem așa. Îți dă voie să arunci o privire la ce se întâmplă în spatele scenei și să oprești activitatea care cauzează probleme. Atâta timp cât vei fi atent la ceea ce faci și nu te joci doar ca să te joci, poți să afli multe despre ce se întâmplă în interiorul calculatorului și, mai ales dacă ai folosit și versiuni mai vechi de Windows, să apreciezi cât de bine funcționează Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.

Distribuie:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu