Care este diferenta intre sistemele pe 32 de biti si cele pe 64 de biti
Salut prieteni, in acest tutorial voi incerca sa va lamuresc in privinta sistemelor pe 64 de biti, o sa incerc sa va traduc putin aceasta avalanse de informatii.Cu siguranta multa lume care se pricepe cat de cat la PC-uri stie ca pe 64 de biti poti utiliza mai multa memorie si au impresia ca asta este avantajul. Lucrurile stau putin altfel, defapt si pe 32 de biti putem utiliza pana la 64 Gigabytes de memorie ram, asta daca ar axista vointa „politica” din partea Microsoft, ei spun ca nu pot folosi PAE (phisical adress extension) din pricina unor probleme de licentiere si a unor posibile probleme de stabilitate, cu toate asta PAE functioneaza de minune pe majoritatea distributiilor Linux x86 (32 de biti).
Adevarul ca PAE este doar o mica „smecherie” cu ajutorul cereia se gestioneaza mai bine hardware-ul, nu o cale nativa. Putem spune ca Microsoft doreste fortarea procesului de trecere pe 64, asta nu este neaparat ceva rau, este o miscare buna pe termen lung insa in perioada imediat urmatoare nu vom vedea cine stie ce schimbari. Se pare ca de aceasta cauza nici developerii nu se grabesc sa scrie softuri pe 64, oricine vrea rezultate acum.Calea corecta este trecerea pe 64 de biti, din pacate intampinam o gramada de probleme, in loc sa castigam parca mai mult pierdem. Programele nu ruleaza chiar atat de spectaculos, uneori ruleaza chiar mai bine soft scris in 32 si emulat pe 64 decat soft pe 64 nativ. Putem pune problema aceasta pe seama „fragezimii” aplicatiilor scrise pentru 64.
De cateva luni folosesc windows 7 pe 64, pot spune ca ruleaza foarte bine, trebuie sa precizez ca aproape tot hardware-ul este de ultima generatie si nu am intampinat probleme cu driverele sau cu perifericele, lucrurile s-au schimbat mult de la lansarea windows xp pe 64, imi aduc aminte ca experienta de atunci s-a transformat intr-un cosmar, nu gaseam niciun driver, cand gaseam cate unul ma pomeneam numai cu ecrane albastre. De atunci lucrurile s-au schimbat, producatorii de hardware scot drivere stabile si pentru 32 si pentru 64, daca aveti hardware relativ nou (2-3 ani) nu trebuie sa va faceti probleme, chiar si hardware mai vechi va face fata insa perifericele mai vechi nu se stie…Cele mai mari probleme la trecerea pe 64 vor veni din partea urmatoarelor periferice: scanere, imprimante, camere web, tunere tv, placi de sunet, placi de captura, etc.
Ce trebuie sa avem pentru trecerea la x64 ?(cerinte de bun simt), cerintele Microsoft sunt mai permisive insa nu va sfautiesc sa le luati in seama.
1. Procesor ce suporta 64 biti (dual sau quad core).
2. Sistem de operare pe 64 biti (windows 7 este cel mai stabil).
3. Software pe 64 pentru beneficii maxime insa merg si cele pe 32 fara probleme.
4. Peste 2 Gigabytes de memorie ram (recomandat 4-8 GB sau mai mult)
5. Hardware relativ nou (sub 2-3 ani vechime).
6. Periferice noi (2-3 ani vechime).
7. SSD pentru swap mai sprinten. (optional)
Asigurati-va ca veti gasi drivere pentru toate device-urile.Cu toate ca multi dintre voi veti dori sa treceti pe 64, va sfatuiesc sa verificati mai intai daca indepliniti toate cele de mai sus, sistemul de operare pe 64 de biti mananca memori ram pe paine, sa nu va asteptati sa functioneze sistemul mai bine daca aveti doar 2-3 GB de memorie, 64 este un mare consumator, cei care vor indeplini cerintele isi vor asigura confortul pentru viitor, aplicatiile vor rula fara restrictii, jocurile vor putea folosi mai multa memorie, programele de editare video, audio, grafica se vor simti mult mai bine.Acum suntem pusi in situatia unei „mutari”, exact cum se muta o familie intr-o alta locuinta, la inceput va fi putin mai greu insa in cateva luni vom incepe sa culegem roadele, 64 de biti ne ofera libertate si viteza pe care nu o puteam visa pe 32.
Exemplul meu:
Am hotarat acum cateva luni sa ma mut cu totul pe 64 de biti, am instalat Windows 7 Enterprise 64 bit, am fost placut impresionat de suportul pentru drivere prin windows update, practic nu mai aveam nimic de instalat decat aplicatiile (realtek, nvidia, hp, etc), microsoft iti pune la dispozitie prin update doar driverul pentru dispozitiv, nu si aplicatia de control a device-ului.In scurt timp am si uitat ca-s pe 64 de biti, am inceput sa fac tot felul de minuni: flash firmware, resoftare telefoane, instalare romuri, instalare aplicatii facute pe genunchi de catre developeri pe anumite forumuri. Tot ce am instalat a rulat fara nicio problema.
Concluzia este ca Windows 7 pe 64 de biti este un sistem de operare stabil care nu mi-a creat deloc probleme, cu toate ca ma asteptam sa schiopateze putin. De la windows xp 64 pana azi s-au schimbat multe, xp-ul pe 64 a fost odios, poate nu el ca si os, e vorba despre driverele care nu se gaseau nici cu spaga.
In ceea ce priveste performanta, se pare ca mai avem de apteptat dupa developeri, acestia nu si-au scris prea bine softurile pentru 64, exista softuri foarte bine scrise insa le poti numara pe degete (adobe cs5 64 bit, sony vegas 64 bit, office 2010 64 bit, etc), acestea ofera o performanta mult mai buna pe 64 cu conditia sa avem memorie destula.
Distribuie:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu