GHIDSOFT.RO

Robotica ,Electronica & Programare | Tutoriale Video & Audio

Aboneaza-te Pentru Actualizari Gratuite!

Aboneaza-te !

Cryptography -




 Criptografia - din cuvantul grecesc kryptos – ascuns si graphein – a scrie - reprezinta o scriere secreta cu ajutorul unui cod de semne conventionale. Criptografia este studiul si aplicarea tehnicilor pentru a ascunde sau a proteja informațiile împotriva citirii neautorizate. 

Informațiile protejate pot fi text scris, semnale electrice precum Telex, Morse sau vorbire, toate tipurile de informații digitale, cum ar fi fișierele computerului, mesajele e-mail sau transmisia de date.


 Criptografie, utilizarea codurilor și cifrurilor pentru a proteja secrete, a început de mii de 
ani în urmă. Până în ultimele decenii, a fost povestea a ceea ce ar putea fi numit criptografia
clasica - care este, de metode de criptare care utilizează stilou și hârtie, sau instrumente mecanice , poate , simple. În secolul al 20 - lea, inventarea de mașini mecanice și electromecanice complexe, cum ar fi Enigma mașinii rotorului , prevăzute mijloace mai sofisticate și eficiente de criptare; și introducerea ulterioară de electronice și de calcul a permis
scheme elaborate de încă o mai mare complexitate, dintre care cele mai multe sunt în întregime nepotrivit pentru creion și hârtie.


 Deși criptografie are o istorie lungă și complexă, nu a fost până în secolul al 19 - lea , care a 
 dezvoltat ceva mai mult decât ad - hoc se apropie fie de criptare sau criptanaliza
 (știința de a găsi puncte slabe în sistemele cripto). 


 Informațiile lizibile needitate sunt denumite text sau date clare. Procesul de a face informațiile
 necitite se numește criptare sau criptare. Rezultatul criptării este un text sau criptogramă cipheral. Inversarea criptării pentru obținerea informațiilor originale se numește decriptare sau decriptare. Pentru a encifra sau descifra informațiile, se utilizează un algoritm sau un "număr".

Modul în care funcționează algoritmul este determinat de cheia, numită uneori o parolă 
(în cazul mașinilor criptografice, cheia este setarea mașinii). Cheia secretă este cunoscută numai de persoana care este autorizată să aibă acces la informații. Fără cunoașterea cheii, este normal imposibilitatea inversării procesului de amestecare sau o încercare de a inversa procesul va dura atât de mult pentru a face ca informațiile să fie învechite și inutile.

Criptanaliza sau criptoanaliza este studiul și analiza numerelor sau algoritmilor existenți, 
pentru a le evalua calitatea, a căuta puncte slabe sau pentru a găsi o modalitate de a inversa 
procesul de cifrare. Decipherarea informațiilor fără cheie (adesea fără consimțământ) se numește atac criptanalitar sau un număr sau un algoritm de rupere sau crăpare.

Un atac crypto-analitic utilizează deficiențe în algoritm sau dispozitiv crypto, erori de 
implementare sau proceduri sau caută toate setările cheie posibile (atac de forță brute).
Există două tipuri principale de atac: atac numai ciphertext, atacatorul are doar textul 
cifrat, și atacul cunoscut-plaintext, atacatorul are atât ciphertext și necriptate sau suspectate plaintext-.

Criptologia include criptografia (criptarea) și criptarea (ruptura). Expresiile "cod", "codare" și "decodare" sunt utilizate în mod regulat în criptografie. Cu toate acestea, un cod este un simplu înlocuire a informațiilor prin alte informații și nu utilizează un algoritm. Acestea sunt, de obicei, cărți de cod sau tabele care convertesc o valoare (litere, cuvinte sau propoziții) într-o altă valoare (serii de litere, valoare numerică sau simboluri speciale). Pe de altă parte, criptografia folosește un  algoritm (de obicei o combinație de fracționare, transpunere și substituire) pentru a manipula informațiile. Deși din punct de vedere tehnic greșit,
 expresia "codificare" este adesea folosită pentru a indica criptarea sau criptarea.





Distribuie:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu